Перша шлюбна ніч як це було на Русі Перша шлюбна ніч як це було на Русі

Перша шлюбна ніч на Русі влаштовувалася особливим чином і мала дуже багато відмінностей від аналогічної традиції інших націй. У народів Африки, Європи та Індії право першої ночі мало на увазі інтимний контакт нареченої зі стороннім чоловіком. Найчастіше це був старійшина племені, знатний пан, а то і просто перший зустрічний.

На Русі право позбавлення дівчини невинності традиційно належало її майбутньому чоловікові. За церковними канонами вінчаний шлюб священний і будь-який замах на чуже шлюбне ложе є великим гріхом. Пізніше феодали нерідко нехтували цим законом і користувалися правом першої шлюбної ночі, але церква це не вітала.

Час проведення

Обряд весілля на Русі був складним таїнством, що з’єднав в собі християнські і поганські традиції. Час проведення весілля завжди ретельно підбиралися. У багатьох народів світу перше злягання молодят могло статися на треті або четверту добу, а то й пізніше (деякі мусульманські країни, Індія та ін.).

У російського народу шлюбну ніч довгий час іменували подклетом. Це пов’язано з тим, що ложе молодих завжди влаштовували в прохолодному місці: в подклети хати (на фото), комірчині, коморі або лазні.

Це завжди відбувалося на території нареченого, оскільки дівчина після весілля переходила жити до нього. Для молодят готували високе ложе на міцному дерев’яній основі. Його застеляли постільними речами з приданого дівчини. Підготовкою ложа для нареченого і нареченої займалися жінки-постельніци з числа свах. Також ліжко могла готувати мама або сестра нареченого.

На ложе укладали багато ритуальних предметів, які повинні були захистити молодят від псування і забезпечити їм в майбутньому безбідне існування. До таких оберегів ставилися невеликі житні снопи, мішки з борошном, матраци, перини. Зверху ложе застеляли білосніжним вишитим покривалом. Під ліжко постельніци клали кілька полін, Сковородніков, кочергу, ялівцеву гілку. Ці предмети повинні були уберегти пару від усякої нечисті. Поліна символізували майбутнє потомство, тому їх потрібно було класти побільше.

проводи молодят

У підготовлену таким чином «опочивальню» молодят проводжала ціла юрба гостей: дружки, свахи, родичі і взагалі будь-який, хто хотів взяти участь в шумному і веселому дійстві. Проводи супроводжувалися піснями, непристойними жартами і порадами. Дружка бив батогом по ложу, виганяючи нечисту силу. Потім він повинен був заплатити викуп постельніцам.

наодинці

Після всіх цих ритуалів молодят нарешті залишали одних. Двері закривали на замок, а біля неї залишали охоронця-клетніка. Він теж мав оберігати молодят від злих чар і різної нечисті. Але і гості нерідко залишалися під дверима і просто підглядали за молодими.

Источник: legaltechnique.org

Cейчас читают:

Читайте также:

Выбор редакции: